Les càritas d'Amèrica llatina i d'Espanya es comprometen a «ser una Càritas en sortida que va a les perifèries»

La localitat madrilenya de l'Escorial va acollir el passat cap de setmana les sessions del VIII Congrés Hispano Llatinoamericà i del Carib sobre Teologia de la Caritat.


Amb grans tasques i desafiaments ha culminat el VIII Congrés Hispà Llatinoamericà i del Carib de Teologia de la Caritat celebrat a El Escorial, Madrid, els passats 8 i 9 de maig. Més de 150 participants procedents d'un i altre costat de l'Atlàntic es van donar cita aquest cap de setmana a la Casa d'Espiritualitat San José sota el lema "Cridats a evangelitzar en lo social i des de lo social: Una Càritas en sortida".


Després de dos dies d'intens treball de reflexió al voltant de l'exhortació apostòlica Evangelii Gaudium del papa Francesc, un dels grans compromisos amb què se’n van els representants de les 21 Càritas nacionals i les 22 diocesanes que van participar en les sessions, és a seguir la crida del Papa de ser una Càritas en sortida, que va a les perifèries i que treballa per i amb els més pobres i exclosos.


Memòria de monsenyor Romero


La inauguració del Congrés, el divendres 8 de maig, es va iniciar amb una pregària en memòria de monsenyor Oscar Arnulfo Romero, bisbe de Sant Salvador, que serà beatificat pel Papa Francisco el proper 23 de maig. El president de la Càritas Salvadoreña, monsenyor Gregorio Rozas, va assenyalar que "Romero és un Sant que ens posa en crisi, va morir per la defensa dels drets humans, per la seva opció pels pobres, és un home de Déu, home d'església i servidor dels pobres ".
Per la seva banda, el president de Càritas Internationalis, el cardenal Oscar Rodríguez Maradiaga, va remarcar la importància d'aprofundir sobre quina és la missió de Càritas. "La Confederació ha fet un camí, el qual moltes vegades ha estat difícil. En la nostra trobada amb Crist -va recordar el cardenal-, s'explica el nostre pelegrinatge com Càritas. Els reptes són moltíssims: aquest any tenim més refugiats que en qualsevol altra època de la història, fins i tot la II Guerra Mundial, un nen mor de fam cada 12 segons, el mateix temps que es triga a vendre un cotxe a la Xina. Hem d'anar molt més enllà, treballar on més se'ns necessita, a les perifèries, als marges ". "Hem de seguir sent la veu dels exclosos, no podem acceptar que hi hagi pobresa i fam en un món on n’hi ha per a tothom, però que és reflex del sistema econòmic imperant que genera grans desigualtats", ha afegit.


"En una trobada que vam sostenir amb el Papa -va prosseguir el purpurat hondureny-, ens va assenyalar que Càritas és la carícia de l'Església al seu poble, de la mare Església que dóna vida, que alimenta, que està plena de tendresa i paciència, que busca al fill que està lluny, una Càritas en sortida, que va a la perifèria ". "Hem de dedicar-nos a promoure la dignitat dels que estan exclosos. El Papa ens està mostrant personalment l'Església que hem de ser i construir ", ha manifestat Maradiaga, que va afegir:" Tenim un recurs humà gegant on la solidaritat s'imposa. Com a membres de Càritas, estem responent a la crida de la misericòrdia al servei d'aquells que més ens necessiten, no hem de deixar que això se'ns robi. Cal fer un esforç creixent en la lluita diària al servei de la caritat. Com Càritas hem de seguir endavant amb una força nova ".


El president de Càritas Internationalis va finalitzar la seva salutació als participants al Congrés mostrant la seva esperança que aquesta trobada serveixi per arribar a l'Assemblea General de Càritas Internationalis, que comença a Roma aquesta mateixa setmana, com a apòstols decidits a donar la cara perquè Càritas segueixi creixent.


En la seva salutació als participants, Rafael del Río, president de Càritas Espanyola, va afirmar que "aquesta reunió es converteix en un espai de reflexió conjunta del que tots en sortim beneficiats. Càritas Espanyola té una vocació que ens impulsa a cooperar amb tots els nostres germans. En els últims anys, la nostra cooperació està influint molt més en projectes relacionats amb l'enfortiment de diverses Càritas. Estem preparant un nou equip per atendre projectes que ens demanin ".


"El Papa a Evangelli Gaudium ens demana als que treballem al servei dels pobres que ho fem amb espiritualitat i fervor evangèlic, que creguem en el que estem fent, que ens inspirem en l'amor de Déu per projectar-als pobres. Els que treballem a l'Església on la caritat és una característica fonamental hem de fer un treball amb comesa humà, els laics hem d'estar atents a les recomanacions dels nostres Pastors, així com ells tenen l'obligació de formar, animar i il·luminar aquesta tasca ", va puntualitzar el president.


Finalment, monsenyor José Luis Azuaje, bisbe veneçolà de Barinas i president de Càritas Amèrica Llatina i el Carib, va tancar la sessió inaugural del Congrés -a la qual van assistir també el bisbe responsable de Càritas a la CEPS, monsenyor Atilano Rodríguez i el secretari general de la Conferència Episcopal Espanyola, José María Gil Tamayo--, posant l'accent en la importància d'aquesta trobada "com avantsala a l'Assemblea de Roma". "La nostra Regió – va explicar -, té diversos reptes, com testimoniar l'amor de Déu en el servei als pobres com a opció preferencial de la nostra tasca. Aparecida ens ha posat un gran repte, sobre la renovació de les nostres pastoral socials, fer-les més orgàniques, servidores, per donar un millor servei. Vivim un canvi d'època i grans canvis socials a nivell mundial que ens interpel·len en la nostra tasca ". "La beatificació de monsenyor Romero –va concloure-, ens inspira a seguir testimoniant la justícia i caritat que brolla des de nosaltres en tota Amèrica Llatina i el Carib".

Revisant la Evangelii Gaudium


En el primer dia de Congrés, la reflexió es va centrar en l'exhortació Evangelii Gaudium. Des d'aquest text inspirador, es va oferir una mirada als avenços i comprensió del lloc de la caritat en l'evangelització.
Monsenyor Azuaje va donar la seva visió des de l'aportació del CELAM al Sínode de 2012 fins Evangelii Gaudium. "Hi ha un aire nou a l'Església – va afirmar-, que brolla de l'Esperit Sant, això ha generat un optimisme evangelitzador, la gent ha tornat a escoltar". L'altre aspecte d'aquest aire fresc és el Papa Francesc, qui, en opinió del prelat veneçolà, ens ha portat una proposta de renovació de fer una Església pobra per als pobres. Això implica fer una Església samaritana, misericordiosa, oberta a tothom. A Amèrica Llatina parlem sempre de la comunitat on la nostra missió és promoure un estil de vida on els valors de l'evangeli estiguin presents permanentment. La nostra gran tasca és la promoció de l'humà en la vivència de la caritat enmig dels nostres pobles.


Per al bisbe de Barinas, "hem de ser una església oberta al món, una comunitat que es deixa interpel·lar per la paraula de Déu, que s'exposa, que resignifica la vida. Vivim això en el marc de la missió pastoral en una dinàmica multicultural ". "La EG destaca la relació entre evangelització, dimensió social, pobres i alegria, com l'anunci i la caritat. Actitud de sortida i trobada cap a l'altre en caritat ", ha assenyalat.


Una altra lúcida reflexió va ser la que va desenvolupar el delegat episcopal de Càritas Espanyola, Vicente Altaba, des de l'aportació de Càritas Internationalis al Sínode de 2012 fins Evangelii Gaudium. "Bufen nous vents i les espelmes de l'Església s'han obert per seguir aquests nous rumbs. No es pot considerar la caritat com un mer instrument de l'evangelització, sinó que és l'amor misericordiós de Déu ", ha subratllat.


En un altre dels panells de reflexió es va analitzar la dimensió comunitària i social del kerygma a l’Evangelii Gaudium, un aspecte que va ser presentat per monsenyor Leopoldo González, president de Càritas Mexicana. Com va explicar, "el kerigma ens exigeix ​​sortir del temple, anar cap a fora, superant la pastoral tradicional. Els destinataris són un món nou on hi ha els no creients, els no batejats, les tribus urbanes, en un context de pobresa, tant en les comunitats rurals, camperoles, indígenes, com urbanes. El kerigma es caracteritza per ser testimoni de vida, obertura al diàleg, presència solidària i caritat cristiana ", ha assenyalat.


L'últim panell va ser a càrrec de Sebastián Mora, secretari general Càritas Espanyola qui va llançar una mirada a la dinàmica de les Càritas Parroquials i les aportacions i desafiaments per a la evangelització des Evangelii Gaudium.Tallers


Dins el treball desenvolupat durant el divendres 8 i el dissabte 9 de maig, es van realitzar tres tallers on els grups van revisar grans qüestions interpeladoras. Un d'ells va ser "El repte d'escoltar el clam dels pobres", en el qual es van plantejar accions a seguir en un món que viu profunds canvis socials i culturals, on un dels reptes és veure i escoltar els clams invisibilitzats d'aquells que ningú ha vist, que romanen en silenci i que són pel que hem de realitzar la nostra tasca.
Com van constatar els participants en aquest mòdul de reflexió, escoltar el clam dels pobres és clau per al quefer de les Càritas, és una experiència que es fa des del compromís, l'empatia, l'obertura als altres. En el repte d'escoltar hi ha un exercici profund de conversió. Per escoltar cal estar a prop dels pobres, anar a terreny compartir amb les comunitats. En aquest sentit, en aquest taller es va assenyalar que "ens trobem davant del repte d'observar com estem mirant, de com és la nostra escolta per poder enfrontar la nostra realitat i, des d'allà, treballar".

Un altre dels temes abordats va ser "El repte d'una caritat més profètica, alliberadora i testimonial". En aquest grup, la principal conclusió va ser la necessitat de ser la veu del poble, lluitar per la dignitat, ser profetes d'esperança i fer camí al costat dels pobres. Ser treballadors i pastors "amb olor d’ovella", tal com ho ha dit el Papa.


Finalment, un altre dels tallers va centrar el seu treball en la posada en comú d'experiències d'itineraris formatius en l'exercici de la caritat, a Amèrica Llatina i Espanya.


Espai de comunió, alegria, llibertat i esperança


A la sessió de clausura del Congrés, Vicente Altaba va expressar el seu agraïment per la trobada, al qual s'ha referit com "una ocasió privilegiada per poder trobar-nos en un espai de comunió, alegria, llibertat i esperança, on hem estat acompanyats per l'Esperit. Per això ens acomiadem molt contents i agraïts ".


Per la seva banda, monsenyor Alfonso Milà, bisbe emèrit de Barbastre-Montsó i membre de la Comissió Episcopal de Pastoral Social, va afirmar que "aquesta és una trobada de germans des de la fe i en nom de Déu, qui ens ha parlat a través de les ponències i les diverses converses que aquí s'han donat. Ens anem enriquits perquè l'Esperit Sant ha estat bufant perquè continuem la nostra evangelització com Càritas a sortida, perquè compartim el que s'ha après ".
Així mateix, per monsenyor Azuaje "aquest ha estat una trobada de gran solidaritat, en el qual ens anem enfortits i enriquits. Estem cridats a seguir oberts als camins i kerygmas de la nostra Església, en la diversitat que vivim i en què treballem. Tot això sustentat en l'Amor, que és una característica de les Càritas ".


Després de dos dies de trobada, els participants del Congrés es van acomiadar amb la tasca i el compromís de seguir la seva tasca per la dignitat dels més pobres i exclosos, fent camí al costat de les comunitats, acompanyant de manera afectiva i efectiva als que més ens necessiten i pels que hem estat cridats a treballar.


Accedeix als vídeos i continguts de les ponències


No s'accepten més comentaris
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a millorar els nostres serveis. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | + INFO