16.597 Persones van aconseguir treball al 2016 amb el suport dels projectes d’ocupació i economia solidària de Càritas

72.000 persones van participar al llarg de l’any passat en els programes d’ocupació de Càritas a tot Espanya.

L’opció de Càritas Espanyola per la inserció social de les persones més desfavorides a través d’un model d’ocupació basat en l’economia solidària ha tornat a demostrar, un any més, que és un itinerari d’èxit.

Així ho demostren els resultats que es recullen en l’informe presentat avui a Madrid amb el títol “Economia i Persones. Canviant el focus canviem els resultats “, on es dóna compte de l’activitat desenvolupada en 2016 per les 70 Càritas Diocesanes de tot el país en l’àmbit de l’ocupació.  Veure Informe

L’informe s’ha presentat avui en una roda de premsa celebrada a la seu de Càritas Espanyola i en la qual han intervingut Natalia Peiro, directora de Comunicació, Sensibilització i Incidència de la institució; Paco Cristóbal, director de Desenvolupament Social; Jose Manuel García, treballador de Bio-Alverde, una empresa agrícola d’economia social impulsada per Càritas Sevilla; i José Repiso, gerent de l’empresa de reciclatge de paper SOLEMCOR, de Càritas Còrdova.

72.000 participants i 16.500 llocs de treball
La publicació de l’Informe “Economia i Persones” va acompanyat per un vídeo de 2 minuts de durada, on es recullen experiències personals d’alguns dels participants en les accions i projectes d’ocupació.

Segons les dades presentades, 72.040 persones han participat en els programes i itineraris d’ocupació de Càritas a tot Espanya a llarg de l’any passat. D’elles, 16.597 van aconseguir accedir a una ocupació. Això vol dir que el 23 per cent de les persones acompanyades per Càritas, han pogut ingressar en el marcat de treball.

Es tracta, a més, d’un increment proper al 11 per cent amb relació a 2015, en què van ser 15.348 les persones que van trobar un lloc de treball.

Perfil de les persones participants

Les persones que han participat en les accions d’inserció laboral de Càritas -que inclouen serveis d’acollida i orientació per a l’ocupació, activitats de formació, intermediació laboral i accions d’autoocupació- són majoritàriament espanyoles (54%, davant el 46% estrangers ), dones (62%) i majors de 45 anys (el 32%; d’entre 36 i 45 anys el 30%, de 25 a 35 anys el 26% i d’entre 16 i 24 anys el 12%).

Per nivell formatiu, el 46% tenen formació bàsica, el 25% estudis secundaris, el 16% són batxillers i el 6% universitaris.

Per primera vegada, l’informe ofereix, al costat dels fons anuals invertits per tota la Confederació Càritas a les accions d’ocupació, l’import de la facturació de les empreses d’inserció social. En total, l’activitat econòmica desenvolupada per Càritas Espanyola en activitats d’ocupació i d’economia solidària durant 2016 ascendeix a 73.253.781 euros.

D’aquest total, 26,9 milions corresponen a la inversió destinada a les accions d’inserció laboral (un 10% més que el 2015), 9,6 milions a activitats d’economia social i 36,6 milions d ‘euros a la facturació de les 49 empreses d’inserció social impulsades per Càritas (quatre més que l’anys anterior) i que estan a ple rendiment.

La xarxa que formen en l’actualitat Càritas i les 49 entitats d’economia social existents a tot el país indica un creixement continu d’aquestes empreses des de 2013, quan eren només 37. Aquesta xarxa va oferir el 2016 un total de 1.445 llocs de treball, dels quals 615 són llocs d’inserció reservats per a persones en situació d’exclusió.

Els fons manejats per la Confederació Càritas han estat aportats tant per donants privats, com per les diferents administracions públiques i el Programa Operatiu d’Inclusió Social i Economia Social (poises) del Fons Social Europeu.

Rendibilitat econòmica al servei de la rendibilitat social
“Aquests resultats són el millor testimoni -va assenyalar Paco Cristóbal- que és possible realitzar una activitat econòmica sostenible, amb principis de solidaritat i justícia, dirigida a garantir el benestar i el desenvolupament de les persones en situació més precària”.

“Aquest model planteja, a més, el benefici econòmic com un mitjà al servei de l’objectiu principal que és impulsar la promoció sociolaboral de les persones excloses i de posar la rendibilitat econòmica al servei d’una autèntica rendibilitat social”, ha afegit.

Per donar testimoni personal d’aquesta rendibilitat en termes socials, en la roda de premsa van intervenir Jose Manuel García, treballador de l’empresa Bio-Alverde, un projecte d’agricultura ecològica impulsat per Càritas Diocesana de Sevilla; i José Repiso, gerent de l’empresa Solemcor, de Càritas Còrdova, dedicada al reciclatge i tractament de residus urbans.

Tots dos van explicar la seva experiència com a participants d’un model d’inserció laboral orientat a oferir oportunitats d’ocupació a persones en situació de risc d’exclusió en àmbits empresarials, inspirats, en ambdós cas, en un model de consum just, sostenible i responsable.

Comerç just, finances ètiques i col·laboració empresarial

L’informe “Economia i Persones” presentat avui ofereix també informació detallada sobre els eixos d’activitat en els quals Càritas basa la seva opció per l’economia solidària, com són el comerç just, les finances ètiques i la col·laboració amb les empreses.

En l’àmbit del comerç just, per exemple, les 30 botigues i els 47 punts de venda que integren la Xarxa Interdiocesana de Comerç Just de Càritas a tot l’Estat van superar els 509.000 euros de vendes el 2016.

Aquesta Xarxa no només funciona com a cadena de comercialització de productes elaborats per cooperatives artesanals i agrícoles de tercers països, sinó també com a punts d’informació i sensibilització sobre consum responsable i la seva vinculació amb la defensa dels drets humans, la sostenibilitat mediambiental i cura de la creació, aspectes assenyalats pel Papa Francesc en la seva encíclica “Laudato sí'”.

Així mateix, en el capítol de finances ètiques, s’explica com 37 Càritas Diocesanes té actualment relació amb bancs ètics com Fiare Banca Ètica o Oikocredit, que són instruments financers al servei de la transformació social mitjançant el finançament de projectes d’economia social i solidària.

En l’apartat de col·laboració empresarial, l’Informe dóna compte dels 28,6 milions d’euros aportats el 2016 per les empreses i institucions que han col·laborat amb Càritas.

Posar en el centre a les persones
“L’aposta de Càritas per una economia solidària respon –com ha assenyalat Natalia Peiro, directora de Comunicació, Sensibilització i Incidència de Càritas a la roda de premsa, a una exhortació expressa dels bisbes espanyols en la seva instrucció pastoral Església, servidora dels pobres , aprovada per la Conferència Episcopal Espanyola, a l’abril de 2015 “. I està, així mateix, en línia amb la Doctrina Social de l’Església i el magisteri dels últims Papes, des de Pau VI en la Populorum progressio a Joan Pau II, Benet XVI i Francesc “.

Va recordar, així mateix, la importància que té aquest eix de treball de Càritas, que ha estat abordat, precisament, en les XVII Jornades de Teologia de la Caritat que es van celebrar el passat cap de setmana a Santiago de Compostel·la, “on la reflexió dels més de 350 participants va girar al voltant d’un model d’economia solidària que posa a les persones en el centre, al servei dels drets humans i la cura de la Creació “.

“Per Càritas -va subratllar Natàlia Peiro- l’economia solidària és un repte i una realitat, perquè cada dia som més conscients de la responsabilitat de les nostres pròpies decisions en la construcció d’un món més just i que, com reflecteix aquest informe, és possible una economia a la mida de les persones, com posen en evidència el signe visible de totes aquestes iniciatives en marxa gràcies a l’esforç i l’aposta de molts “.

Compartir
Fes un donatiu Fer-me soci
Gràcies a la vostra ajuda, podem estar al costat dels qui més ens necessiten
Quin tipus de donació t’agradaria fer?
Puntual
Quant voleu aportar?
Sóc...
Particular
Empresa
X