Amb el suport de Càritas, unes 15.000 persones van accedir a un treball al 2017

Durant el 2017, més de 70 mil persones van participar en els programes d’ocupació de Càritas arreu de l’Estat.
A través de Càritas Espanya hi ha més de 50 empreses d’economia social i una trentena de botigues de comerç just.
Des de Càritas alertem que la recuperació no està arribant a totes les llars, la desigualtant s’està enquistant, i el  mercat laboral no garanteix unes condicions de vida dignes.

Càritas Espanyola segueix apostant per un model d’economia solidària que, un any més, demostra que és possible oferir un futur digne a través de l’ocupació d’inserció a les persones més desafavorides.
La prova que es tracta d’un itinerari d’èxit queda palesa, un any més, en les dades aportades per l’Informe d’Economia Solidària 2017  presentat avui a Madrid, on es dóna compte de l’activitat desenvolupada en l’últim
 any per les 70 Càritas Diocesanes de tot el país en aquest àmbit.
Es tracta d’un treball intens que ha aconseguit que 14.941 persones hagin accedit al mercat laboral a través dels programes d’ocupació de Càritas. Aquesta xifra suposa el 21 per cent de les 70.851 persones que han participat en aquests programes a tot l’estat.

L’informe, que es publica sota el títol “Economía  y  Personas.  Cambiando  el  foco cambiamos los resultados“, s’ha presentat avui en una roda de premsa celebrada a la seu de Càritas Espanyola i en la qual han intervingut
Francisco Lorenzo, Director d’Acció Social; Paco Cristóbal, Director de Comunicació, Sensibilització i Incidència; i Ivón Martiza Hainaut, una dona que ha passat de trobar feina de la  mà de Càritas Girona a liderar la posada en marxa de la Cooperativa Avancem de serveis domiciliaris, que ella mateixa presideix.

La publicació de l’Informe “Economia i Persones” va acompanyat per un vídeo  de 2 minuts de durada, on es recullen experiències personals d’alguns dels usuaris de les iniciatives d’economia solidària impulsades per Càritas:

Participants i perfils

Segons les dades presentades, tant el nombre de participants en els programes i itineraris d’ocupació de Càritas a tot Espanya a 2017, com les persones que han aconseguit un lloc de treball, mantenen la mateixa tendència d’anys anteriors. El mateix es pot dir dels 3.275 voluntaris  i els 1.003 contractats que estan darrere del funcionament dels programes d’ocupació.

El perfil majoritari de les persones que han partipat en algunes dels quatre processos d’inserció laboral de Càritas (serveis d ‘acollida dóna i orientació per a l’ocupació, activitats de formació, intermediació laboral i accions d’auto-ocupació) són en la seva majoria espanyoles  (51%, davant el 49% d’estrangers), dones  (64%) i majors de 45 anys (El 34%. D’entre 36 i 45 anys són el 29%; de 25 a 35 anys el 25%; i d’entre 16 i 24 anys el 12%).
En quant al seu nivell formatiu, la majoria, el 44%,  tenen formació bàsica, el 25% estudis secundaris, el 16% són batxillers i el 7% universitaris.

75 milions d’euros d’activitat econòmica

En volum de recursos, l’import total de l’activitat econòmica desenvolupada per Càritas Espanyola en activitats d’ocupació i d’economia solidària l’últim any ascendeix a 75.874.830 euros.

D’aquests, 36.951.556 euros corresponen als recursos destinats per totes les Càritas Diocesanes als seus programes d’ocupació i 38.923.274 i euros a la facturació de les botigues de comerç just i les entitats d’economia sòcial. Aquest repartiment demostra el caràcter circular del model d’economia solidària, al revertir en recursos generats els recursos invertits.
La xarxa que formen en l’actualitat Càritas i les 57 entitats d’economia social existents a tot el país es consolida d’any en any, si es té en compte que el 2013 eren únicament 37. En 2017, aquesta xarxa, que desenvolupat per
la seva activitat en 99 línies de negoci en diferents sectors productius, ha sostingut 1.531 llocs de treball, 671 d’aquests treball d’inserció reservats per a persones en situació d’exclusió.
Els fons destinats per la Confederació Càritas han estat aportats tant per donants privats, com per les diferents administracions públiques i el Programa Operatiu d’Inclusió Social i Economia Social (POISES) 2014-2020 del Fons Social Europeu.

Finances ètiques

L’informe “Economia i Persones” detalla també l’opció de Càritas per les finances ètiques, en coherència amb les “Consideracions per a un discerniment ètic sobre alguns aspectes de l’actual sistema econòmic i financer” presentades el passat 18 de maig a el Vaticà pel Dicasteri per al Desenvolupament Humà Integral.

En l’actualitat hi ha 43 Càritas Diocesanes a tot Espanya que tenen relació amb alguna banca ètica, que és un instrument financer al servei de la transformació social mitjançant el finançament de projectes d’economia social i solidària.
En aquesta relació, les Càritas Diocesanes compten ja amb un import actiu total de 2.936.477 € i un import passiu de 1.959.617 €.

Una recuperació econòmica que no arriba a tots

L’activitat realitzada per la Confederació de Càritas en ocupació i economia solidària es porta a terme en un context de recuperació econòmica que, com va explicar Francisco Lorenzo, “a la llum de l’experiència diària de Càritas amb les persones que acompanyem, ha de ser matisat per quatre motius principals, com són que la recuperació no està arribant a totes les famílies, la desigualtat s’està s’enquistant en la nostra societat, la porta del treball segueix tancada per a moltes persones i el mercat laboral no assegura unes condicions de vida dignes “.

Al costat d’això, es detecten “certes debilitats en el nostre procés de recuperació econòmica, ja que no s’estan resolent dèficits estructurals, com la persistència d’elevats nivells de privació material, de exclusió social i de pobresa relativa, que ja eren presents el 2008, com ja varen alertar FOESSA i Càritas “.
En aquesta realitat social en la qual segueixen presents importants problemes d’exclusió, “la nostra aposta -va assenyalar el director de Desenvolupament Social de Càritas- és generar ocupació i riquesa, però sense oblidar-nos que són les persones i la seva dignitat, i les comunitats, la referència de la nostra feina “. Per això, va afegir,  “a Càritas apostem per una altra forma de fer economia: l’economia solidària, en la qual la
 persona i la seva dignitat, i en la qual les comunitats es troben al centre”.

Impulsar una nova mirada de l’economia

En paraules de Paco Cristóbal, “les iniciatives d’economia social són el millor testimoni que és possible realitzar una activitat econòmica sostenible, amb principis de solidaritat i justícia, procurant el benestar i el desenvolupament de les persones i plantejant el benefici econòmic com un mitjà al servei de l’objectiu principal: la inserció sociolaboral de persones excloses. És a dir, rendibilitat económica al servei de la rendibilitat social”.

“Necessitem -va afirmar- més persones, més organitzacions, més empreses i més administracions públiques amb les quals començar a dialogar per transformar la societat i modificar la seva mirada sobre la realitat de la pobresa i de les persones que la pateixen “.

Experiències d’èxit amb nom propi

Aquesta capacitat per donar poder a les persones en situació de dificultat social a través de l’accés a l’ocupació té noms propis, com el de Ivón Martiza Hainaut, una colombiana que arribà a Espanya el 2004 i que va participar en els projectes d’ocupació i orientació laboral de Càritas Girona.

Després de trobar feina amb el suport de Càritas, al 2009 va donar el salt com a emprenedora i va posar en marxa la Cooperativa Avancem, centrada en serveis de neteja domèstica i industrial, cura de persones grans i de nens,  i formació en temes del sector.
Amb aquest testimoni s’ha donat visibilitat a la capacitat dels processos d’inclusió social de Càritas per donar poder a les persones, convertirles de nou en protagonistes de la seva pròpia vida i, com és el cas de Ivón, esdevenir agent actiu del model circular de l’economia solidària com a líder de noves iniciatives d’ocupació generadores d’oportunitats per a tercers.
Més informació:
Compartir
Fes un donatiu Fer-me soci
Gràcies a la vostra ajuda, podem estar al costat dels qui més ens necessiten
Quin tipus de donació t’agradaria fer?
Puntual
On vols destinar la teva aportació?
Acció social Càritas
Emergència franja Gaza
Quant voleu aportar?
Sóc...
Particular
Empresa
X