Càritas, CONFER i Justícia i Pau reclamen una política de fronteres basada en els principis humanitaris

Aquestes entitats expressen el seu dolor pels successos ocorreguts l’1 de gener a la frontera de Ceuta

Les entitats d’acció social de l’Església a Espanya -Càritas, CONFER i Justícia i Pau- que integrem la xarxa intraeclesial “Migrants amb Drets” i que estem presents en tots dos costats de la frontera de Ceuta expressem el nostre dolor pels successos ocorreguts a la matinada de l’1 de gener al perímetre de la tanca fronterera entre la Ciutat Autònoma de Ceuta i el Marroc.

Considerem que les mesures i actuacions adoptades entorn de la frontera únicament aconsegueixen incrementar encara més si és possible el patiment, dolor i mort de les persones migrants i dels sol·licitants de protecció internacional.

Creix la nostra impotència davant les esperances truncades d’aquestes persones, que, en la seva penosa travessia de milers de quilòmetres pel cor de l’Àfrica, porten a les seves esquenes un llarg historial d’abusos, agressions i precarietat extrema, mentre esperen l’ocasió d’arribar a Europa a la recerca d’un futur de dignitat i drets per a ells i les seves famílies.

Necessitem un model de gestió de fronteres que no se centri únicament en temes de seguretat, sinó que també es comprometi amb el respecte a la vida, la integritat personal i els drets humans. És urgent, per això, que tots ens preguntem què és el que està fallant a l’hora d’articular una política de fronteres basada en els principis humanitaris i capaç de garantir vies d’accés segures a les persones que fugen de la misèria i la violència que assola seus països.

Reiterem el nostre rebuig a les devolucions sumàries. Apel·lem, en aquest sentit, al dictamen de l’Alt Comissionat de Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), que ja el 2015 va advertir que l’esmena a la Llei d’Estrangeria aprovada al seu dia no avala les devolucions automàtiques, a més de recordar l’imperatiu formulat perquè Espanya compleixi en aquesta matèria les seves obligacions internacionals amb el respecte als drets humans.

No volem acostumar a l’immens patiment humà del que som testimonis cada dia a les vides de tantes persones que segueixen arribant des d’Àfrica i que intenten accedir a Europa a la recerca d’una vida segura i digna. Fem una crida a la comunitat cristiana i a tota la ciutadania per mantenir-se alerta davant les causes d’aquesta sagnant realitat humana i treballar junts per evitar aquesta inhumanitat del filferro, i perquè el seu dolor i sofriment no es converteixin en una rutina deshumanitzadora.

Novament recordem l’exhortació del Papa Francesc davant del Parlament Europeu: “Europa serà capaç de fer front a les problemàtiques associades a la immigració si és capaç de proposar amb claredat la seva pròpia identitat cultural i posar en pràctica legislacions adequades que permetin tutelar els drets dels ciutadans europeus i de garantir al mateix temps l’acollida als immigrants “.

Compartir
Fes un donatiu Fer-me soci
Gràcies a la vostra ajuda, podem estar al costat dels qui més ens necessiten
Quin tipus de donació t’agradaria fer?
Puntual
On vols destinar la teva aportació?
Acció social Càritas
Emergència franja Gaza
Quant voleu aportar?
Sóc...
Particular
Empresa
X