Càritas Europa denuncia que la situació dels refugiats posa en dubte els valors europeus

En una declaració difosa avui amb motiu del Dia Mundial del Refugiat

Amb motiu del Dia Mundial del Refugiat, Càritas Europa recorda a la Unió Europea i els seus Estats membres que hi ha solucions a l’actual crisi de solidaritat a Europa. No cal posar les vides dels migrants i els refugiats en perill, i prolongar innecessàriament el seu sofriment. Càritas segueix creient que valors europeus com la dignitat, la igualtat i el respecte dels drets humans no són meres paraules buides, sinó que tenen més sentit que mai.

“El nostre germà va ser segrestat per ISIS i no tenim cap notícia d’ell. La nostra situació es va tornar insuportable, així que vam decidir sortir de l’Afganistan a peu i hem viatjat un mes i mig per arribar a Grècia. Lamentablement, durant el viatge, a Iran, vam perdre al nostre pare i no sabem on és. per arribar des de Turquia a Grècia vam haver de pagar els contrabandistes 1.000 euros per persona per a un trajecte de 5 hores, sense saber si anàvem a sobreviure al viatge. Esperem que el nostre pare i el nostre germà estiguin vius i que ens puguem reunir amb ells en un lloc més segur. No va ser un viatge. va ser una ruta assassina “, expliquen Mujdah i Mohebullah, germans afganesos de 15 i 8 anys.

Segons les Nacions Unides, des del 2014 almenys 10.000 persones han perdut la vida en intentar trobar refugi segur a Europa. Les polítiques restrictives de la Unió Europea impedeixen que les persones puguin entrar a Europa de forma segura, el que dóna com a resultat un insuportable peatge de mort. La creixent externalització de les polítiques d’asil i migració de la UE a través d’acords amb tercers països revela una flagrant falta de solidaritat amb les persones que fugen de la guerra i la persecució.

“Somio una Europa que promogui i protegeixi els drets de cadascú, sense oblidar els deures envers tots. Somio una Europa de la qual no es pugui dir que el seu compromís pels drets humans ha estat la seva última utopia”, va afirmar el Papa Francesc en el seu discurs de recepció del Premi Carlemany 2016.

Europa té els mitjans per posar fi a les morts innecessàries i el sofriment de persones que necessiten de manera urgent protecció, solidaritat i compassió. Càritas Europa advoca per solucions polítiques que són factibles i realistes. Voluntat política i compromís amb els drets humans són els únics elements que falten en l’equació que permeti convertir en realitat aquestes solucions.

Càritas Europa demana a la UE i, especialment, als seus Estats membres:

  • Invertir amb eficàcia per a salvar vides al mar
  • Obrir més canals segurs i legals d’entrada a la UE, com introduir visats humanitaris més assequibles i accessibles i participar en més reassentaments.
  • Facilitar la reunificació familiar de refugiats i migrants, i per tant, fomentar la integració en els països d’acollida.
  • Aturar i revertir l’externalització de les polítiques de migració.
  • Deixeu d’utilitzar els acords de retorn i readmissió com a condició per a l’ajuda al desenvolupament.
Compartir
Fes un donatiu Fer-me soci
Gràcies a la vostra ajuda, podem estar al costat dels qui més ens necessiten
Quin tipus de donació t’agradaria fer?
Puntual
On vols destinar la teva aportació?
Acció social Càritas
Emergència franja Gaza
Quant voleu aportar?
Sóc...
Particular
Empresa
X