Càritas planteja en la conferència Hàbitat III de Quito els desafiaments per a la cura de la casa comú

Intensa agenda de treball dels membres de la delegació de la xarxa internacional de Càritas a la cita mundial que acull la capital equatoriana.

Els membres de la delegació de Càritas Internationalis que participen aquesta setmana en les sessions de la Tercera Conferència de Nacions Unides sobre Habitatge i Desenvolupament Sostenible (Hàbitat III), que té lloc a Quito (Equador), estan desenvolupant una intensa agenda de treball per reclamar la defensa del Dret Humà a la ciutat i a un habitatge adequat, i la seva inclusió en el cor de la Nova Agenda Urbana que es debat a la capital equatoriana.

Aquest objectiu ha estat l’eix de l’esdeveniment paral·lel (side-event) sobre el tema “Una llar comú on totes les persones puguin viure dignament “, organitzat per Càritas Internationalis amb el suport de Càritas Equador i Càritas Espanyola el passat dilluns 17 d’octubre a la Casa de la Cultura Equatoriana “Benjamín Carrión” de Quito. L’acte que va ser inaugurat per monsenyor Bernardito C. Auza, observador permanent de la Santa Seu davant les Nacions Unides a Nova York i davant l’Organització d’Estats Americans, i va tenir com a moderador a Joan Uribe, de FEANTSA i com a ponents a Leilani Farha, relatora especial de l’ONU per un Habitatge Adequat; Mauricio López, secretari executiu de Càritas Equador; i Sonia Olea Ferreras, experta de Càritas Espanyola i Càritas Internationalis.

Dignitat i drets
“Necessitem repensar a partir de les territorialitats i aquí el concepte d’hàbitat es torna fonamental, la integració de les diferents dimensions, no n’hi ha prou amb planificadors urbans, arquitectes, desenvolupistes, es necessita que tinguin
elements de filosofia, ecologia, política, art, antropologia, sociologia, tot el millor del coneixement humans per centrar en la dignitat de la persona “. Així es referia Mauricio López en aquest side-event al tema de la fragmentació cultural del descart i
l’esperança que emergeix dels territoris en la Panamazonia.

Sonia Olea, per la seva banda, va assegurar que “quan parlem de la casa comuna volem que no sigui quelcom filosòfic, que els principis quedin clars i que s’expressin “. “Deixem de parlar de drets humans de primera, segona, tercera i quarta categoria, ja que tots els drets humans han de trobar-se a un mateix nivell “, va afegir.

L’endemà, el dimarts 18 d’octubre la Sala Aurelio Espinosa Pólit de la Pontifícia Universitat Catòlica de l’Equador (PUCE) va acollir un col·loqui sobre “Plantejaments i desafiaments d’Hàbitat III per a la Cura de la Casa Comuna”. Aquesta trobada va comptar de nou amb la participació de Sonia Olea, al costat de Diego Guevara, de la PUCE, i Cristofer Velasquez. Els temes centrals que es van abordar en aquest esdeveniment van ser una reflexió al voltant de la construcció participativa d’una agenda urbana inclusiva i el dret a l’habitatge com un dret fonamental. Per a això, es va prendre com a referència l’encíclica Laudato Si’ com a punt de partida que permeti als participants considerar quina és l’aportació d’aquest text pontifici i la seva fonamentació filosòfica per abordar una reflexió crítica al voltant dels temes concernents que es deriven de l’agenda d’Hàbitat III.

Repensar les ciutats i l’habitatge
El Dret Humà a la ciutat i a un habitatge adequat és per a Càritas un principi essencial per a repensar les ciutats i l’habitatge a través d’un enfocament holístic que promogui la justícia social, el desenvolupament humà integral, el ple gaudi dels Drets
Humans, la participació i la inclusió de tota la ciutadania, dels poders públics i de les comunitats locals, sobretot dels grups vulnerables i exclosos i, en especial, de les poblacions indígenes.

Càritas recorda que la legislació internacional sobre Drets Humans ofereix una valuosa contribució al debat actual tant sobre el disseny, desenvolupament i implementació d’espais públics senzills i oberts, com sobre l’assoliment d’habitatges adequats i dignes per a la seva ciutadania. Els municipis i governs locals són capaços de proveir a seva ciutadania del ple accés als seus drets civils, polítics, socials, econòmics, culturals i mediambientals quan garanteixen degudament els estàndards de Drets Humans d’accessibilitat, assequibilitat, habitabilitat, disponibilitat i qualitat en els espais públics i en l’habitatge.

Compartir
Fes un donatiu Fer-me soci
Gràcies a la vostra ajuda, podem estar al costat dels qui més ens necessiten
Quin tipus de donació t’agradaria fer?
Puntual
On vols destinar la teva aportació?
Acció social Càritas
Emergència franja Gaza
Quant voleu aportar?
Sóc...
Particular
Empresa
X