Dia de caritat 2016: Càritas proposa deixar empremtes de justícia i fraternitat que transformin el nostre entorn

Les 70 Càritas Diocesanes de tot el país celebren la jornada sota el lema «Practica la Justícia. Deixa la teva empremta »

Totes les Càritas Diocesanes del nostre país celebren el proper 29 de maig el Dia de Caritat, una jornada anual convocada per l’Església catòlica a Espanya amb motiu de la festivitat del Corpus Christi.

Sota el lema “Practica la justícia. Deixa la teva empremta “, Càritas llança, dins de la seva campanya institucional per a aquesta jornada, una invitació a practicar la justícia en la nostra vida quotidiana, a protegir i defensar els drets fonamentals de totes les persones per eradicar la pobresa al món. [VEURE ELS MATERIALS de la Campanya]

Evocant el passatge evangèlic en el qual es llegeix «aneu i anuncieu que ha arribat el Regne del cel. Cureu malalts, ressusciteu morts, purifiqueu leprosos, traieu dimonis. Gratis heu rebut, doneu gratis »(Mt 10, 7-8), la campanya de Càritas proposa, com s’explica en els díptics editats amb motiu de la jornada,” sortir a la trobada dels altres, a donar gratis la nostra pròpia vida, a deixar-nos tocar i desgastar. En el Dia de Caritat i en tot moment, estem cridats a deixar empremtes de justícia i de fraternitat, d’amor que es commou davant el dolor i el sofriment humà “.

Activa nous estils de vida
Per a això, cal “activar un estil de vida que ens porti a ser agents de transformació de la nostra societat, als barris, en tots els àmbits, personals, laborals, familiars, i en tots els espais on convivim amb altres, així com a tenir cura del nostre planeta, la nostra casa comuna “. Perquè “si som capaços d’aconseguir un equilibri entre la nostra forma de viure, de pensar i d’actuar, aconseguirem millorar el nostre entorn fent possible que la nostra petjada sigui sostenible i solidària, capaç de transformar la realitat”.

Al costat de la celebració litúrgica i comunitària del Corpus Christi, el Dia de Caritat és un moment propici per reflexionar sobre el tipus d’empremtes que cadascú hem deixat durant tot l’any al nostre entorn més proper -a la família, amb els amics, en la feina, en el temps lliure- i en quina mesura han servit per construir solidaritat, teixit social, respecte, sostenibilitat, pau …

Càritas ens proposa participar de manera solidària en iniciatives ciutadanes orientades al bé comú i a assumir el que és responsabilitat de tots per aconseguir una societat en harmonia. Del que es tracta, en suma, és de “deixa empremtes de justícia al nostre pas”. I com fer-ho? En els materials de la campanya del Dia de Caritat se’ns donen algunes bones pistes per deixar:

  •         Petjada de denúncia social

  •         Petjada de consum responsable i col·laboratiu

  •         Petjada sostenible i responsable amb el medi ambient

  •         Petjada de pau i no violència

  •         Petjada d’integració de la diferència

  •         Petjada de defensa dels drets


Viure l’Any Sant de la Misericòrdia

La campanya institucional de Càritas, que, juntament amb el Corpus Christi, té un altre dels seus moments forts en Nadal, coincideix enguany amb la celebració de l’Any Sant de la Misericòrdia, convocat pel Papa Francesc i el sentit inspira de ple els continguts de la mateixa.

Com diu Francisco en la seva convocatòria del Jubileu de la Misericòrdia, “sempre tenim necessitat de contemplar el misteri de la misericòrdia. És font d’alegria, de serenitat i de pau. És condició per a la nostra salvació. Misericòrdia: és la paraula que revela el misteri de la Santíssima Trinitat. Misericòrdia: és l’acte últim i suprem amb el qual Déu ve al nostre encontre. Misericòrdia: és la llei fonamental que habita en el cor de cada persona quan mira amb ulls sincers al germà que troba en el camí de la vida. Misericòrdia: és la via que uneix Déu i l’home, perquè obre el cor a l’esperança de ser estimats per sempre no obstant això el límit del nostre pecat ».

La misericòrdia a la mirada al germà

És aquesta mirada amb ulls sincers al germà on la misericòrdia presa, també, el nom de justícia, d’aquesta justícia que se’ns convida a practicar per deixar la nostra empremta. Però, què significa practicar la justícia? La resposta està en l’essència mateixa del missatge cristià: estimar els altres, als nostres semblants, com a un mateix.

Compartir
Fes un donatiu Fer-me soci
Gràcies a la vostra ajuda, podem estar al costat dels qui més ens necessiten
Quin tipus de donació t’agradaria fer?
Puntual
On vols destinar la teva aportació?
Acció social Càritas
Emergència franja Gaza
Quant voleu aportar?
Sóc...
Particular
Empresa
X