L’empoderament dels migrants i les persones de les comunitats d’acollida, claus de la integració positiva

Càritas Europa celebra a Brussel·les una trobada amb representants de l’intergrup del Parlament Europeu sobre pobresa extrema

L’empoderament dels migrants i les comunitats d’acollida és la millor manera d’aconseguir una integració sostenible i amb èxit. També és la millor manera d’invertir l’actual actitud negativa cap als migrants i de prevenir la xenofòbia. Les institucions europees van reconèixer ahir aquest “enfocament de Càritas” sobre la integració en un esdeveniment celebrat ahir a Brussel·les amb membres de l’intergrup del Parlament Europeu sobre pobresa extrema.

Experiències de tres Càritas espanyoles
Durant la trobada, els representants de Càritas Europa van presentar als responsables de les institucions europees l’informe “Benvinguts. Els migrants fan a Europa més forta” publicat el passat mes de desembre i  en el que, entre d’altres, es recullen les experiències d’integració positiva amb migrants desenvolupades a Espanya per les Càritas Diocesanes de Bilbao (Estratègia “Argi Ibili, No te Encalles”), Salamanca (Centre Intercultural “Baraka”) i Burgos (Grup de coneixement i diàleg cristià-musulmà).

Solucions basades en la realitat
“Agraeixo el treball de Càritas a la integració, ja que sense negar que la migració i la integració és un tema difícil de treballar, no proposen metes il·lusòries, sinó solucions basades en la realitat de les persones sobre el terreny. Escolten als que treballen amb migrants i als propis migrants a l’hora de dissenyar projectes d’integració innovadors i exitosos, basats totalment en la potenciació de les persones “, va assenyalar en l’esdeveniment l’eurodiputada Sylvie Goulard (ALDE, Aliança dels Liberals i Demòcrates per Europa), que presideix l’intergrup del Parlament Europeu sobre pobresa extrema.

“El treball de Càritas i publicacions com l’informe ‘Benvingut’ ens ajuda a mirar de forma crítica les accions que estem prenent en temes d’integració. En particular, ara que la Comissió publica el Pla d’Acció per a la Integració”, va afirmar, per seva banda, Agnese Papadia, experta en integració de la Direcció General d’Interior.

Històries d’èxit
Per al secretari general de Càritas Europa, Jorge Nuño Mayer, “en un moment en què la migració està contaminada per un discurs i un enfocament molt negatius, això suposa la confirmació per part de les institucions europees que reconeixen l’encert del nostre enfocament. treballant amb les persones de les comunitats que estan donant la benvinguda als nouvinguts, juntament amb els migrants, donant-los protagonisme, i trobant junts la manera d’aconseguir que les seves trobades es converteixin en històries d’èxit és la forma en què Càritas treballa i el camí a seguir per a Europa “.

Càritas Europa aplaudeix la recent iniciativa de la Comissió Europea de tenir en compte el treball de la societat civil amb els migrants a l’hora d’articular respostes conjuntes europees a la migració. Càritas està completament d’acord amb l’opinió expressada per la senyora Papadia que “la integració reeixida porta beneficis tant per als migrants com per a la comunitat, més enllà dels avantatges econòmics”.

Compartir
Fes un donatiu Fer-me soci
Gràcies a la vostra ajuda, podem estar al costat dels qui més ens necessiten
Quin tipus de donació t’agradaria fer?
Puntual
On vols destinar la teva aportació?
Acció social Càritas
Emergència franja Gaza
Quant voleu aportar?
Sóc...
Particular
Empresa
X