Les entitats d’església que treballen amb refugiats i migrants demanen al president Rajoy que freni la deriva causada pel tancament de fronteres

Càritas, CONFER, el Sector Social de la Companyia de Jesús i Justícia i Pau reclamen al president del Govern en funcions que aturi la flagrant vulneració de drets fonamentals, de valors i de principis humanitaris bàsics per part de la UE

Davant l’inici de les devolucions a la Frontera Est de la Unió Europea i hores abans de la compareixença del president del Govern en funcions davant del Ple del Congrés prevista per demà dimecres, 6 d’abril, Càritas, CONFER (Conferència Espanyola de Religiosos), el Sector Social de la Companyia de Jesús i Justícia i Pau han dirigit aquest matí una carta a Mariano Rajoy en què insten “a que Espanya contribueixi a frenar la deriva causada pel tancament de fronteres i retrocessos de drets en què es troba immersa Europa i contribueixi activament a protegir els drets i la dignitat de les persones refugiades i migrants “.

En la missiva enviada al Palau de la Moncloa es denuncia que des de la signatura de l’Acord entre la Unió Europea i Turquia, la situació s’ha deteriorat greument a Grècia. Les entitats recorden, referent a això, com en el comunicat conjunt difós el 22 de març passat -i que també va ser recolzat pel President de la Comissió Episcopal de migracions- ja expressaven el seu rotund rebuig a l’Acord per considerar-lo “inhumà, deshumanitzant, discriminatori i limitador “.

“Els centres d’acollida -es afirma textualment en la carta– s’han convertit en centres de detenció, on es priva de llibertat i altres drets a les persones refugiades. Les notícies són cada dia més alarmants, les expulsions previstes a Turquia no tenen garanties. No podem assistir de manera passiva a la flagrant vulneració de drets fonamentals, de valors i de principis humanitaris bàsics “.

A més, Càritas, CONFER, el Sector Social de la Companyia de Jesús i Justícia i Pau formulen 5 peticions concretes al president en funcions perquè:

  1. Lideri en el si de la Unió Europea una política d’asil comú que brindi protecció i acollida a les persones refugiades, complint amb la Convenció de Ginebra, la Carta Europea de Drets Fonamentals i altres textos internacionals. Per impulsar aquest compromís, compta envers el suport de tot el Congrés dels Diputats.
  2. Compleixi urgentment amb els compromisos assumits ja per Espanya, pel que fa a reubicació i reassentament de les persones refugiades. No té cap credibilitat l’acord amb Turquia si no va acompanyat de persones que comencin a arribar d’una vegada a Espanya des de Grècia i països veïns als conflictes en les pròximes setmanes. Canadà ho ha fet, ¿per què Espanya no ho fa?
  3. Promogui vies d’accés legals i segures de persones refugiades a Espanya a través de figures com els visats humanitaris, l’agilització de la reunificació familiar, beques o qualssevol altres programes o mecanismes que permetin l’entrada i estada legal a Espanya, i instrueixi a els corresponents ministeris d’Afers Exteriors i Cooperació, Interior i Educació, Cultura i Esport en relació amb les seves respectives competències. És molt important que Espanya i els altres països assumeixin compromisos concrets per admetre a refugiats en els diferents països, ja que, sense ells, l’acord europeu per tornar a Turquia a les persones que entrin per Grècia no té credibilitat possible. Com pretén Europa impedir les entrades irregulars si no hi ha forma d’entrar legalment?
  4. Augmenti els compromisos en ajuda humanitària i en ajuda oficial al desenvolupament, que han estat desmantellats en l’última legislatura. La Cimera Mundial Humanitària del mes de maig és una excel·lent oportunitat en aquest sentit.
  5. Impulse des del Consell de Seguretat de les Nacions Unides, mesures que promoguin la pau i la resolució de conflictes a Síria. La missiva conclou amb la petició d’una reunió urgent amb el president Rajoy, amb l’objectiu que les entitats puguin conèixer de primera mà la posició del Govern en funcions i, al mateix temps, “explicar-li de manera més extensa les propostes esmentades i oferir la nostra col·laboració per avançar en la seva formulació “.

Compartir
Fes un donatiu Fer-me soci
Gràcies a la vostra ajuda, podem estar al costat dels qui més ens necessiten
Quin tipus de donació t’agradaria fer?
Puntual
On vols destinar la teva aportació?
Acció social Càritas
Emergència franja Gaza
Quant voleu aportar?
Sóc...
Particular
Empresa
X