Més de 12.000 persones acompanyades pels Programes d’Ocupació de Càritas van aconseguir un lloc de treball al 2013

La Memòria d’Ocupació i Economia Social de Càritas detalla les accions d’inclusió sociolaboral desenvolupades amb 77.072 persones a tot el país

La inserció a través de l’ocupació de les persones en situació de major dificultat social és una de les apostes estratègiques de la Confederació Càritas a l’hora d’afrontar els efectes de l’exclusió social i la desigualtat a Espanya.
 
77.072 persones acompanyades 
Prova d’això són les dades que, un any més, es recullen en la Memòria d’Ocupació i Economia Social 2013 que s’ha presentat aquest matí a Madrid, en vigílies de la celebració del Dia Internacional del Treball, i en la que es detallen les accions d’acompanyament desenvolupades amb 77.072 persones a tot el país durant 2013 pels centres i serveis de Càritas. D’elles, el 15,6% van aconseguir incorporar-se a una ocupació, el que suposa que 12.028 participants van tornar a treballar després d’haver participat en els processos personalitzats de formació, orientació, intermediació o autoocupació posats en marxa per Càritas.
La Memòria d’Ocupació i Economia Social suposa – com van assenyalar en la roda de premsa Sebastián Mora , secretari general de Càritas , i Félix Miguel Sánchez , coordinador de l’ Equip de Promoció de Drets i Economia Solidària – “un exercici de transparència , en mostrar tot el que ha suposat el nostre compromís amb l’ocupació de les persones més desfavorides i els recursos que hem invertit per aconseguir-ho ” .
Gairebé 36 milions d’euros invertits

Càritas va invertir el 2013 a tot l’Estat un total de 35.957.092 euros a les seves accions d’Ocupació i Economia Social . El 62 % d’aquests fons procedeixen d’aportacions privades ( socis , donants i empreses col · laboradores ) i d’ingressos procedents de les activitats econòmiques desenvolupades per les empreses d’economia social que gestionen les diferents Càritas Diocesanes , i el 38 % restant de subvencions públiques (Fons social Europeu , administracions públiques estatals , autonòmiques i locals ) .
Tot aquest treball de Càritas en l’àmbit de l’ocupació hauria estat possible sense el suport vital prestat per 2.425 voluntaris i 670 persones contractades .
Perfil de les persones acompanyades
Les persones que participen en les accions d’ocupació i formació de Càritas continuen sent majoritàriament dones i suposen un 62% del total , enfront del 38 % d’homes .
Pel que fa a la procedència dels participants , el 53 % són persones espanyoles i el 47 % són d’origen estranger . De les 36.224 persones immigrants acompanyades en 2013 , el 79 % ( 28.517 persones ) procedeixen de països extracomunitaris .
Si s’analitza el nivell de formació assolit , el 47 % de les persones que participen en els serveis d’ocupació de Càritas compta amb estudis bàsics ( estudis primaris finalitzats o no està acabat) .
A la vista d’aquestes dades , és possible definir el perfil majoritari d’intervenció del Programa d’Ocupació , que és el de dona ( encara que cada vegada disminueix més el seu percentatge ) ; espanyola ( encara que molt poc per sobre de la població immigrant ) ; d’entre 25 i 45 anys , i amb un baix nivell formatiu .
Aposta per l’economia social
Les iniciatives d’economia social, a les que la Memòria dedica un apartat específic , són una aposta clara de Càritas per posar en pràctica un model d’economia solidària i alternativa .
Durant 2013, es van dur a terme a tot Espanya 37 iniciatives d’economia social , que van generar un total de 689 llocs de treball, dels quals 404 són llocs de treball d’inserció per a persones especialment vulnerables .
Les persones , protagonistes
La Memòria d’Ocupació i Economia Social vol donar un protagonisme directe a les pròpies persones desocupades que participen en les accions d’ocupació, que renoven diàriament la seva voluntat i els seus esforços per tirar endavant enmig d’un context social i econòmic de grans dificultats .
Per aquest motiu , la Memòria recull testimonis d’experiències d’inserció sociolaboral dins els itineraris personalitzats d’inclusió sociolaboral . Juan, Lucas , Fran , Julia , Lana , Mariana , Raúl , Violeta i Maria posen rostre real als processos que viuen les persones acompanyades per Càritas en el seu camí cap a l’accés i desenvolupament d’una ocupació .
Accés cada vegada més difícil al mercat laboral
Els participants en les accions d’ocupació i formació de Càritas són persones que estan patint directament les conseqüències del model socioeconòmic que ha generat una taxa d’atur que es manté en el 26% . Això vol dir que s’han estat enfrontant a un mercat laboral d’accés cada vegada més difícil, el que ens permet entendre com la desesperança ha fet efecte en moltes d’aquestes persones , que desisteixen impotents en la seva infructuosa recerca de feina.
Entre les persones que participen en les accions de Càritas es troben aquelles que , fins a la crisi econòmica , han mantingut una vida laboral estable , però també els que abans de la crisi comptaven ja amb un baix nivell d’ocupabilitat .
Propostes per generar ocupació
La Memòria d’Ocupació i Economia Social de Càritas es tanca amb un capítol de propostes per a un construir un nou model de generació d’ocupació que ofereixi oportunitats d’ocupació digna a totes aquelles persones , especialment , a les més desfavorides , que estiguin en condicions de exercir el seu dret al treball .
Són propostes adreçades als responsables polítics , als actors econòmics , a les organitzacions socials i la societat en el seu conjunt perquè en l’exercici de les seves responsabilitats posin en el centre d’atenció a les persones i al seu entorn social i natural més proper . En concret , es proposen tres línies d’actuació que contribueixin a superar les dificultats generades per l’actual model :
1 . Un creixement orientat a la millora de qualitat de vida de les persones , sobretot de les més vulnerables , i compromès amb la sostenibilitat del medi ambient.
2 . Redistribució de la feina , garantint la qualitat de l’ocupació i una protecció social adequada .
3 . Impulsar un model d’emprenedoria col · lectiu i solidari .
” No volem quedar-nos amb els braços plegats”
La intenció de Càritas en presentar aquestes propostes és , també , com ha assenyalat Sebastià Mora en la roda de premsa , “perquè com demanava el Papa Francisco durant l’audiència general celebrada a Roma el passat dimecres, no volem quedar-nos ` amb els braços creuats ‘ davant el drama de la desocupació ” .
I, igual que Francesc , Càritas dirigeix ​​aquestes Propostes ” a tots els responsables per demanar-los que obrin els ulls i facin tots els esforços possibles de creativitat i de generositat per tornar l’esperança a aquests germans ia tots els aturats que ha causat el malbaratament i la crisi ” .

http://caritasespanola.es/memoriaempleo/

Compartir
Fes un donatiu Fer-me soci
Gràcies a la vostra ajuda, podem estar al costat dels qui més ens necessiten
Quin tipus de donació t’agradaria fer?
Puntual
On vols destinar la teva aportació?
Acció social Càritas
Emergència franja Gaza
Quant voleu aportar?
Sóc...
Particular
Empresa
X