fbpx

Més de 12.000 persones acompanyades pels Programes d’Ocupació de Càritas van aconseguir un lloc de treball al 2013

La Memòria d’Ocupació i Economia Social de Càritas detalla les accions d’inclusió sociolaboral desenvolupades amb 77.072 persones a tot el país

La inserció a través de l’ocupació de les persones en situació de major dificultat social és una de les apostes estratègiques de la Confederació Càritas a l’hora d’afrontar els efectes de l’exclusió social i la desigualtat a Espanya.
 
77.072 persones acompanyades 
Prova d’això són les dades que, un any més, es recullen en la Memòria d’Ocupació i Economia Social 2013 que s’ha presentat aquest matí a Madrid, en vigílies de la celebració del Dia Internacional del Treball, i en la que es detallen les accions d’acompanyament desenvolupades amb 77.072 persones a tot el país durant 2013 pels centres i serveis de Càritas. D’elles, el 15,6% van aconseguir incorporar-se a una ocupació, el que suposa que 12.028 participants van tornar a treballar després d’haver participat en els processos personalitzats de formació, orientació, intermediació o autoocupació posats en marxa per Càritas.
La Memòria d’Ocupació i Economia Social suposa – com van assenyalar en la roda de premsa Sebastián Mora , secretari general de Càritas , i Félix Miguel Sánchez , coordinador de l’ Equip de Promoció de Drets i Economia Solidària – “un exercici de transparència , en mostrar tot el que ha suposat el nostre compromís amb l’ocupació de les persones més desfavorides i els recursos que hem invertit per aconseguir-ho ” .
Gairebé 36 milions d’euros invertits

Càritas va invertir el 2013 a tot l’Estat un total de 35.957.092 euros a les seves accions d’Ocupació i Economia Social . El 62 % d’aquests fons procedeixen d’aportacions privades ( socis , donants i empreses col · laboradores ) i d’ingressos procedents de les activitats econòmiques desenvolupades per les empreses d’economia social que gestionen les diferents Càritas Diocesanes , i el 38 % restant de subvencions públiques (Fons social Europeu , administracions públiques estatals , autonòmiques i locals ) .
Tot aquest treball de Càritas en l’àmbit de l’ocupació hauria estat possible sense el suport vital prestat per 2.425 voluntaris i 670 persones contractades .
Perfil de les persones acompanyades
Les persones que participen en les accions d’ocupació i formació de Càritas continuen sent majoritàriament dones i suposen un 62% del total , enfront del 38 % d’homes .
Pel que fa a la procedència dels participants , el 53 % són persones espanyoles i el 47 % són d’origen estranger . De les 36.224 persones immigrants acompanyades en 2013 , el 79 % ( 28.517 persones ) procedeixen de països extracomunitaris .
Si s’analitza el nivell de formació assolit , el 47 % de les persones que participen en els serveis d’ocupació de Càritas compta amb estudis bàsics ( estudis primaris finalitzats o no està acabat) .
A la vista d’aquestes dades , és possible definir el perfil majoritari d’intervenció del Programa d’Ocupació , que és el de dona ( encara que cada vegada disminueix més el seu percentatge ) ; espanyola ( encara que molt poc per sobre de la població immigrant ) ; d’entre 25 i 45 anys , i amb un baix nivell formatiu .
Aposta per l’economia social
Les iniciatives d’economia social, a les que la Memòria dedica un apartat específic , són una aposta clara de Càritas per posar en pràctica un model d’economia solidària i alternativa .
Durant 2013, es van dur a terme a tot Espanya 37 iniciatives d’economia social , que van generar un total de 689 llocs de treball, dels quals 404 són llocs de treball d’inserció per a persones especialment vulnerables .
Les persones , protagonistes
La Memòria d’Ocupació i Economia Social vol donar un protagonisme directe a les pròpies persones desocupades que participen en les accions d’ocupació, que renoven diàriament la seva voluntat i els seus esforços per tirar endavant enmig d’un context social i econòmic de grans dificultats .
Per aquest motiu , la Memòria recull testimonis d’experiències d’inserció sociolaboral dins els itineraris personalitzats d’inclusió sociolaboral . Juan, Lucas , Fran , Julia , Lana , Mariana , Raúl , Violeta i Maria posen rostre real als processos que viuen les persones acompanyades per Càritas en el seu camí cap a l’accés i desenvolupament d’una ocupació .
Accés cada vegada més difícil al mercat laboral
Els participants en les accions d’ocupació i formació de Càritas són persones que estan patint directament les conseqüències del model socioeconòmic que ha generat una taxa d’atur que es manté en el 26% . Això vol dir que s’han estat enfrontant a un mercat laboral d’accés cada vegada més difícil, el que ens permet entendre com la desesperança ha fet efecte en moltes d’aquestes persones , que desisteixen impotents en la seva infructuosa recerca de feina.
Entre les persones que participen en les accions de Càritas es troben aquelles que , fins a la crisi econòmica , han mantingut una vida laboral estable , però també els que abans de la crisi comptaven ja amb un baix nivell d’ocupabilitat .
Propostes per generar ocupació
La Memòria d’Ocupació i Economia Social de Càritas es tanca amb un capítol de propostes per a un construir un nou model de generació d’ocupació que ofereixi oportunitats d’ocupació digna a totes aquelles persones , especialment , a les més desfavorides , que estiguin en condicions de exercir el seu dret al treball .
Són propostes adreçades als responsables polítics , als actors econòmics , a les organitzacions socials i la societat en el seu conjunt perquè en l’exercici de les seves responsabilitats posin en el centre d’atenció a les persones i al seu entorn social i natural més proper . En concret , es proposen tres línies d’actuació que contribueixin a superar les dificultats generades per l’actual model :
1 . Un creixement orientat a la millora de qualitat de vida de les persones , sobretot de les més vulnerables , i compromès amb la sostenibilitat del medi ambient.
2 . Redistribució de la feina , garantint la qualitat de l’ocupació i una protecció social adequada .
3 . Impulsar un model d’emprenedoria col · lectiu i solidari .
” No volem quedar-nos amb els braços plegats”
La intenció de Càritas en presentar aquestes propostes és , també , com ha assenyalat Sebastià Mora en la roda de premsa , “perquè com demanava el Papa Francisco durant l’audiència general celebrada a Roma el passat dimecres, no volem quedar-nos ` amb els braços creuats ‘ davant el drama de la desocupació ” .
I, igual que Francesc , Càritas dirigeix ​​aquestes Propostes ” a tots els responsables per demanar-los que obrin els ulls i facin tots els esforços possibles de creativitat i de generositat per tornar l’esperança a aquests germans ia tots els aturats que ha causat el malbaratament i la crisi ” .

http://caritasespanola.es/memoriaempleo/

Compartir
Fes un donatiu Make a member
Gràcies a la vostra ajuda, podem estar al costat dels qui més ens necessiten
Quin tipus de donació t’agradaria fer?
Puntual
Quant voleu aportar?
Sóc...
Particular
Empresa
X