Natalia Peiro, nova secretària general de Càritas Espanyola

Ha estat nomenada per la Comissió Episcopal de Pastoral Social i ratificada pel Comitè Executiu de la Conferència Episcopal.

El Comitè Executiu de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) ha fet públic aquest matí la ratificació del nomenament dut a terme pels bisbes de la Comissió Episcopal de Pastoral Social (CEPS) de Natalia Peiro Pérez com a secretària general de Càritas Espanyola.
La nova secretària general, que dirigia l’Àrea de Comunicació, Sensibilització i Incidència de Càritas Espanyola, pren el relleu de Sebastián Mora Rosado, qui ha sol·licitat deixar el càrrec de manera voluntària un cop completats dos quatriennis, una etapa en la qual Càritas ha hagut de donar resposta a grans desafiaments socials.
En accedir a la Secretaria General de Càritas, Natalia assumeix també el càrrec de directora executiva de la Fundació FOESSA (Foment d’Estudis Socials i de Sociologia Aplicada).
Àmplia experiència professional
Nascuda a Madrid el 19 novembre de 1975, Natalia Peiro és llicenciada en Ciències Polítiques i de l’Administració per la Universitat Complutense de Madrid. Ha completat la seva formació acadèmica amb un màster en Màrqueting Digital i Comerç electrònic, a l’Escola de Negocis de la Universitat Autònoma de Barcelona (2016-2017); un altre màster en Cooperació Internacional i Gestió de Projectes, a la Fundació Ortega i Gasset (2001-2002); i un postgrau en Lideratge i Innovació social a Organitzacions No Governamentals, a ESADE Business & Law School (2008-2009). És, així mateix, experta en Responsabilitat Social Corporativa i Processos de Comunicació, per Formaselect Consulting (2007-2008).
Vinculada laboralment a Càritas Espanyola el 2002, des de 2015 exercia la direcció de l’Àrea de Comunicació, Sensibilització i Incidència. Anteriorment havia estat directora de l’Àrea de Cooperació Internacional (2007-2015), tècnica de Cooperació Internacional per als països d’Europa Central i de l’Est (2005-2007) i secretària de Direcció de Càritas Espanyola (2002-2005).
Natalia Peiro compta amb una dilatada experiència de treball a l’exterior, derivada tant de la seva participació com a experta de Càritas Espanyola en els fòrums de treball la xarxa internacional de Càritas (Comitè Representatiu de Càritas Internationalis i el Comitè Executiu de Càritas Europa), com de la seva anterior etapa professional com a assistent a la Direcció General d’Energia i Transport de la COMISSIÓ EUROPEA, a Brussel·les (2000), i com a tècnica de la Fundació Centre d’Estudis Comercials del Ministeri d’Economia i Hisenda i la Cambra Oficial de Comerç i Indústria de Madrid.
Al llarg dels últims anys, la nova secretària general de Càritas ha anat acumulant un intens coneixement sobre els reptes del sector social a Espanya gràcies a la seva participació activa en els fòrums de representació institucional públics i privats.
És una dona de profundes conviccions cristianes, Natalia Peiro confessa que “tota la meva trajectòria de voluntariat i de contacte amb la realitat social a Espanya ia tercers països ha estat en el si d’organitzacions catòliques, per la proximitat personal que des de sempre he tingut amb persones de Església, tant laics com sacerdots que m’han acompanyat en el meu desenvolupament personal, i en la meva vocació personal i professional “.
“A Caritas -afegeix- he tingut la sort de conèixer diferents expressions d’aquesta acció social de l’Església i també, des de diferents cultures en què la nostra Església s’embolica per servir millor; he conegut la dedicació de moltíssimes persones consagrades i laiques, voluntàries i contractades, que des de tots els punts d’atenció, parròquies, projectes i oficines, m’han ensenyat com el compromís amb els altres va més enllà de la seva tasca, i crea uns llaços que ens fan ser una família universal, diversa i rica, però la mateixa família en qualsevol racó del món “.
La nova secretària general de Càritas Espanyola és la primera dona que accedeix a aquest càrrec en els 70 anys d’història de la institució. Està casada i és mare de quatre fills.
Intensa etapa de Sebastián Mora
Durant els seus vuit anys com a secretari general, Sebastián Mora ha liderat un procés sostingut de creixement de l’activitat de la institució en tots els àmbits. Entre 2009 i 2017, la Confederació Càritas ha passat de gestionar uns recursos de 230 milions d’euros anuals a 358 milions en l’últim exercici. La implicació del voluntariat en les accions de Càritas ha crescut de manera parella, des dels 60.000 voluntaris registrats al començament del seu mandat als gairebé 85.000 de 2016.
La seva etapa al capdavant de la secretaria general ha coincidit de ple amb l’esclat de l’última crisi econòmica i l’aparició d’uns desafiaments socials conseqüència de l’increment de la desigualtat i la precarietat al nostre país. Això ha obligat a Càritas a posar en marxa estratègies de resposta a les noves situacions d’emergència social i a replantejar moltes de les àrees i mètodes d’activitat de la Confederació.
Sebastián Mora ha liderat el repte d’adaptar la missió de Càritas a aquestes noves realitats, d’impulsar la tasca d’investigació de la realitat social que, com a entitat sociològica de referència, du a terme la Fundació FOESSA i d’animar al conjunt del tercer sector social del nostre país a enfortir una resposta coordinada i eficaç en la lluita contra la pobresa i l’exclusió.
El seu paper ha estat especialment valuós tant en la consolidació del teixit social al nostre país, amb la creació, per exemple, de la Plataforma del Tercer Sector, com en l’enfortiment del treball en xarxa entre les institucions de l’Església, que ha quallat en projectes com la iniciativa “Migrants Amb Drets”, l’aliança “Enllaça’t per la Justícia” o la REPAM (Xarxa Eclesial PanAmazónica), entre d’altres.
Aquest impuls no s’ha limitat només a l’àmbit nacional, sinó que ha estat igualment actiu en els espais executius de Càritas Europa i de Càritas Internationalis on Sebastián Mora ha desenvolupat un paper molt actiu al llarg de tots aquests anys, en coherència amb el magisteri social de Benet XVI i Francesc.
Compartir
Fes un donatiu Fer-me soci
Gràcies a la vostra ajuda, podem estar al costat dels qui més ens necessiten
Quin tipus de donació t’agradaria fer?
Puntual
On vols destinar la teva aportació?
Acció social Càritas
Emergència franja Gaza
Quant voleu aportar?
Sóc...
Particular
Empresa
X