Càritas amb Ucraïna

Càritas Internationalis insta a garantir la protecció i l’accés a l’ajuda humanitària

Mare amb el seu fill

“Els successos que s’estan esdevenint conduiran inevitablement a una catàstrofe humanitària colossal. És impossible creure que en ple segle XXI al centre d’Europa la gent s’hagi de despertar a les 5 del matí per les explosions i el so de les sirenes antiaèries”. Amb aquestes paraules Tetiana Stawnychy, presidenta de Càritas Ucraïna, ha reaccionat a l’atac a gran escala llançat avui a la matinada al país.

Càritas està profundament preocupada per l’impacte d’aquesta intervenció en la població local, que ja viu en condicions crítiques vuit anys després de l’inici de la crisi que va matar 14.000 persones i va desplaçar 1,5 milions més.

La Confederació Càritas està llançant una crida d’emergència per donar suport al treball de Càritas Ucraïna. El programa té com a objectiu donar suport a les persones afectades pel conflicte amb aliments, aigua potable, allotjament segur i kits d’higiene, així com garantir un transport segur perquè les persones vulnerables puguin reunir-se amb els éssers estimats i accedir a zones segures.

Necessitem el vostre suport per tenir l’oportunitat de respondre a la crisi humanitària i ajudar les persones afectades per la guerra.

Tetiana Stawnychy

Ja des de finals de l’estiu del 2021, particularment a l’est d’Ucraïna, Càritas va anticipar una resposta humanitària davant de la possible escalada del conflicte. Càritas va capacitar el personal i els voluntaris per augmentar la seva capacitat de satisfer les necessitats de les comunitats locals i enfortir la seva xarxa. També van posar a punt centres temporals per acollir i garantir l’assistència als desplaçats interns, el nombre dels quals molt probablement augmentarà considerablement amb l’inici d’aquesta intervenció militar recent.

Les xifres de les necessitats d’emergència ja eren dramàtiques: “Abans de l’atac ja hi havia 2,9 milions d’habitants locals a banda i banda de la línia de contacte que necessitaven assistència humanitària. Avui, aquest nombre està augmentant exponencialment”, afegeix Stawnychy.

Càritas Ucraïna compta amb el suport de 36 organitzacions de la Confederació Càritas per ajudar la població necessitada. “No podem ignorar les implicacions humanitàries tràgiques d’aquesta guerra”, ha assenyalat el secretari general de Caritas Internationalis, Aloysius John. “És deure de la comunitat internacional protegir el poble ucraïnès i garantir-ne l’accés a assistència vital”.

Caritas Internationalis subratlla la urgència que tothom pugui accedir a l’assistència humanitària, en particular els més vulnerables, i que es garanteixi la llibertat de moviment per als que fugen del conflicte. “Tots estem cridats a actuar. El que està passant a Ucraïna està posant en perill l’estabilitat i la pau internacionals i, com va subratllar el Sant Pare, està ‘desacreditant el dret internacional’”.

Resposta de Càritas Espanyola

Càritas Espanyola treballa a Ucraïna des del 2010, on dóna suport a diversos projectes d’acció social i d’emergència. Actualment, la cooperació amb Càritas Ucraïna se centra en diversos centres d’atenció a persones amb diversitat funcional i d’atenció a famílies vulnerables, així com el finançament de projectes d’emergència al Donbass (subministrament d’aigua potable i prevenció anti-Covid), amb una partida de 150.000 euros aportats per l’AECID (Agència Espanyola de Cooperació Internacional) mantenen la seva activitat.

Davant l’esclat de l’actual crisi, Càritas Espanyola ha expressat la seva solidaritat i proximitat amb Càritas Ucraïna, i ha mobilitzat una partida inicial de 25.000 euros per donar suport al pla de resposta d’emergència de Càritas Ucraïna. Així mateix, obre la campanya d’emergència Càritas amb Ucraïna per canalitzar la solidaritat dels donants cap als projectes d’ajuda humanitària engegats per Càritas Ucraïna per ajudar les víctimes d’aquesta greu crisi.

Pots fer la teva aportació al compte de Càritas Diocesana de Sant Feliu de Llobregat indicant l’assumpte “emergència Ucraïna” que vehicularem a través de la confederació de Càritas española.

Caixabank: ES65 2100 5000 5802 0004 2738

Triodos: ES06 1491 0001 2130 0011 3288

 

Compartir
Fes un donatiu Fer-me soci
Gràcies a la vostra ajuda, podem estar al costat dels qui més ens necessiten
Quin tipus de donació t’agradaria fer?
Puntual
On vols destinar la teva aportació?
Acció social Càritas
Emergència franja Gaza
Quant voleu aportar?
Sóc...
Particular
Empresa
X