Les Càritas del Carib i de Mèxic activen els seus plans d’ajuda als damnificats pels desastres naturals

El bon funcionament dels plans de prevenció ha permès reduir el nombre de víctimes i ferits.

Les Càritas nacionals del Carib i de Mèxic han posat en marxa els seus plans de resposta a les emergències causades en tota la regió per l’impacte de l’huracà “Irma” i el terratrèmol a la costa sud del Pacífic mexicà.
En el cas de les Grans Antilles -Cuba, L’Espanyola (Haití i República Dominicana) i Puerto Rico-, la resposta a l’emergència per part de les Càritas nacionals va començar a posar-se en marxa a principis de la setmana passada quan, després de l’anunci de l’imminent impacte de “l’Irma”, es van activar, en estreta coordinació amb les autoritats de cada país, els respectius dispositius de prevenció de danys i evacuació de la població civil de les zones més exposades al pas de l’huracà.

Eficàcia dels plans de prevenció
De fet, tots els responsables de la xarxa Càritas a la regió han assenyalat que si les pèrdues de vides i els danys personals han estat molt menors del que es preveia en relació a emergències anteriors,  es deu al bon funcionament dels plans de prevenció.

Enmig de la destrucció causada per “l’Irma”, aquesta constatació suposa un element positiu, que demostra l’utilitat de les lliçons apreses en els últims anys per part de totes les Càritas de la zona, amb les que Càritas Espanyola fa temps que treballa per consolidar processos de treball fiables tant en la gestió comunitària per a la reducció de riscos de desastres naturals, així com en la resposta immediata davant d’emergències.

Aquesta acció estratègica s’ha desenvolupat conjuntament amb les autoritats locals per garantir una millor resposta i coordinació davant d’emergències com la causada per l’huracà “Irma”.

Resposta de les Càritas locals
Davant de l’anunci del poder destructiu de “l’Irma”, considerat com l’huracà més poderós de l’Atlàntic en els últims 100 anys, totes les Càritas del Carib van posar en marxa els plans de prevenció.

Càritas de Puerto Rico es va mobilitzar per afrontar l’emergència. “Hem activat totes les parròquies on els nostres voluntaris han identificat a persones vulnerables, com discapacitats, malalts i adults majors, per poder ajudar-los. tenen instruccions del que han fer. Habilitarem les esglésies com a refugis i oferirem atenció als supervivents, si és necessari. Estem establint contacte amb altres agències d’ajuda per poder respondre en grup i al costat del govern “, va assenyalar en les hores prèvies a l’arribada de l’huracà el pare Enrique Camacho, director de Càritas Puerto Rico.

A la matinada de dimecres, 6 de setembre, l’huracà “Irma” va impactar a les Antilles més orientals, causant la mort d’11 persones -vuit a l’illa de San Martín, un a San Bartolomé, un a Barbuda i un altre a Puerto Rico- i 21 ferits a l’illa de San Martín.

A Haití i República Dominicana, les autoritats van declarar els nivells d’alerta taronja i vermella, respectivament, a la costa atlàntica. Les Càritas locals van activar tant la Unitat d’Emergència en cada diòcesi com l’Oficina Nacional, a més d’establir un pla de recollida i distribució d’aliments i articles de primera necessitat als damnificats.

A Cuba, que va patir els efectes de l’huracà el 9 de setembre, van ser evacuades prop de 2 milions de persones. A l’Havana, les onades de fins a 11 metres, van inundar el moll i diversos barris terra endins. Al nord, a la costa de Camagüey, els primers informes de danys assenyalen que les ràfegues de vent van aixecar els sostres d’alguns habitatges.

Maritza Sánchez, directora de Càritas Cuba, ha assenyalat que hi ha quatre diòcesis afectades de manera severa i que, les ciutats costaneres que han patit major impacte són Nuevitas, Esmeralda, Caibarién, Yaguajay, Remedios, així com les diòcesis de Camagüey, Ciego de Àvila i Santa Clara.

Per la seva banda, Ana María Piñol, referent del departament d’emergència de Càritas Cuba i directora de Càritas Diocesana de Santiago de Cuba, ha informat de danys severs en la part nord, sud i centre de l’illa, així com l’ensorrament total i parcial d’edificis públics i habitatges. Així mateix, ha confirmat que ja han començat a distribuir ajuda als damnificats, com roba, aliments i aigua potable.

En els dies previs a l’arribada de “l’Irma”, tant l’Oficina Nacional com les Diocesanes van fer aprivisonament de combustible per suplir necessitats energètiques davant la possible absència d’electricitat i per assegurar el transport d’ajuda d’emergència. A més, es van adquirir aliments no peribles (conserves, cereals i llet en pols) articles de neteja i higiene personal, aigua embotellada i altres béns de primera necessitat per donar suport a les famílies evacuades i assegurar la primera resposta a la població més vulnerable.

Les Càritas diocesanes de Cuba han distribuït, a més, els aliments disponibles als serveis de menjadors del Programa de Gent Gran, amb la finalitat de que aquests comptin amb aliments suficients després del pas de l’huracà.

A hores d’ara, cadascuna de les Càritas dels països afectats està procedint a l’avaluació dels danys ocasionats per l’huracà, a fi de dissenyar els respectius plans de resposta a l’emergència i llançar les crides d’ajuda a la xarxa internacional de Càritas.

L’equip referent regional de Càritas per a emergències té previst desplaçar-se en breu a les Antilles menors, primer lloc de l’impacte de “l’Irma”, on la destrucció ha afectat en alguns casos al 90% del territori.

Càritas Espanyola es manté en contacte permanent amb totes elles per definir, a la més aviat possible, els àmbits de col·laboració fraterna més prioritaris a cada país i la resposta a les demandes d’ajuda de cada Càritas.

Terratrèmol a Mèxic
L’impacte de l’huracà “Irma” al Carib ha coincidit amb un fort terratrèmol d’intensitat 8,2 a la costa sud del Pacífic mexicà i que ha afectat especialment els Estats d’Oaxaca i Chiapas. També s’han reportat danys en les infraestructures i xarxes viàries a la zona costanera de Guatemala.

Càritas Mèxic ha activat els mecanismes de resposta a l’emergència a les zones afectades, on els equips diocesans han començat a participar en les tasques de rescat dels ferits i a prestar ajuda de primera necessitat als damnificats, a més de dur a terme un monitoratge de la situació i valoració inicial de danys.

Un emotiu testimoni de solidaritat ha tingut com a protagonistes a un grup de 45 migrants salvadorencs, nicaragüencs i guatemalencs que es trobaven acollits en l’alberg “Nuestros hermanos en el camino” –fundat pel sacerdot Alejandro Solalinde-, que, de manera desinteressada, van començar a fer tasques rescat i de neteja de les cases afectades i ensorrades el cap de setmana.

La Càritas Mexicana ha organitzat una col·lecta econòmica per donar suport als damnificats d’Oaxaca i Chiapas, i està recollint dades en el terreny sobre l’abast dels danys amb objecte de dissenyar el pla de resposta a l’emergència causada pel sisme.

Compartir
Fes un donatiu Fer-me soci
Gràcies a la vostra ajuda, podem estar al costat dels qui més ens necessiten
Quin tipus de donació t’agradaria fer?
Puntual
On vols destinar la teva aportació?
Acció social Càritas
Emergència franja Gaza
Quant voleu aportar?
Sóc...
Particular
Empresa
X