El nou Reglament d’Estrangeria deixa milers de persones en risc d’irregularitat administrativa

La reforma aprovada per l’Estat espanyol genera incerteses i deixa fora millores essencials per garantir els drets de les persones migrades i sol·licitants d’asil.

Les cinc entitats socials que formen l’aliança –Andalucía Acoge, Cáritas, CEAR, Red Acoge i el Servei Jesuïta a Migrants– han manifestat que la reforma del Reglament d’Estrangeria, que entra en vigor aquest 20 de maig, continua tenint marge de millora i pot derivar en greus conseqüències per a milers de persones.

Malgrat haver presentat propostes durant el procés de reforma, moltes no han estat recollides. En destaquen especialment dues: facilitar la reagrupació familiar i permetre l’accés a una cèdula per a persones sense passaport, mesures que podrien haver evitat l’exclusió de col·lectius vulnerables.

Aspectes positius i mancances greus

S’hi reconeixen avenços, com la flexibilització dels requisits de l’arrelament social, que permet sol·licitar el permís amb només dos anys de residència irregular i, en el cas de l’arrelament socioformatiu, compatibilitzar treball i formació. Tot i això, continua exigint una etapa de vida irregular, amb el desgast i vulnerabilitat que això comporta.

Un dels punts més preocupants és la situació de les persones sol·licitants d’asil, especialment aquelles a qui es denegui la petició o decideixin desistir. Amb la nova normativa, el temps viscut de manera regular durant el procés d’asil no comptarà per accedir a un futur arrelament. Això condemnarà milers de persones a dos anys més d’irregularitat.

Falta de previsió i seguretat jurídica

Les entitats denuncien la manca de planificació del Govern espanyol, que no ha desplegat a temps els mecanismes organitzatius ni ha proporcionat orientacions clares. Això ha generat incertesa i paràlisi en la vida de milers de persones, que han de prendre decisions vitals sense informació clara.

Tot i la publicació de dues instruccions interpretatives per part del Ministeri d’Inclusió, aquestes arriben tard i no ofereixen garanties jurídiques suficients.

Una ILP com a sortida justa i necessària

Finalment, les entitats socials fan una crida a reactivar i aprovar la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per a una regularització extraordinària. Aquesta mesura permetria garantir drets a milers de persones que ja formen part de la nostra societat, treballen i contribueixen al país.

Compartir
Fes un donatiu Fer-me soci
Gràcies a la vostra ajuda, podem estar al costat dels qui més ens necessiten
Quin tipus de donació t’agradaria fer?
Puntual
Quant voleu aportar?
Sóc...
Particular
Empresa
X