Càritas reclama que les persones migrants vegin protegits els seus drets i la seva dignitat

És urgent a articular una solució legal per als problemes derivats de la irregularitat sobrevinguda

Amb motiu de la celebració, el 18 de desembre, del Dia Internacional del Migrant, i només 8 dies després de la commemoració de Dia dels Drets Humans, Càritas Espanyola crida l’atenció de tota la ciutadania i les comunitats cristianes sobre a la realitat diversa i enriquidora, però també sofrent, de les persones que avui es veuen forçades a migrar.

Reconèixer l ‘ “altre”
Ens trobem en un moment històric determinant i convuls, en què la nostra casa comuna pateix tensions a causa de la violència, la desigualtat i la injustícia que dessagnen nombroses regions del planeta i expulsen milions de persones de les seves llars i de les seves arrels.

És un dia per visibilitzar el drama de l’exili i la migració forçosa, i reclamar que les persones migrants vegin protegits els seus drets i la seva irrenunciable dignitat humana en unes condicions de gran vulnerabilitat.

És, també, un dia per reivindicar, els esforços de molts, especialment de la nostra Església, per construir un món en pau, on tots puguem conviure aprofitant l’oportunitat que ens regala la nostra diversitat com una font alternativa d’energia social molt més potent que l’enfrontament o el conflicte.

I és un dia per a la trobada, per reconèixer en “l’altre” a un ésser humà que ha de ser acollit amb hospitalitat.
Compromís de la comunitat internacional

El passat 19 de setembre la Assemblea de les Nacions Unides va adoptar per consens la Declaració de Nova York sobre refugiats, migrants i desplaçats interns, un document que reitera el compromís de la comunitat internacional amb els drets i la protecció d’aquestes persones. Aquesta declaració suposa una alenada d’esperança en un context mundial on la desconfiança cap a l’altre i un cert miratge de seguretat són els elements que estan dictant les polítiques i les lleis en matèria d’immigració, i projectant una ombra creixent de racisme i xenofòbia.

Des de Càritas recordem que, perquè aquest alè d’esperança es concreti, cal un esforç col·lectiu per assumir de forma compartida i equilibrada la responsabilitat en la protecció i acollida de les persones que fugen de casa seva.
Aquesta determinació comú és també urgent per impulsar el compliment dels acords internacionals signats pels Estats, inclòs el nostre, en l’acollida, reconeixement i protecció de totes les persones sol·licitants d’asil, així com perquè es concretin vies legals efectives que els permetin accedir al nostre territori.

Viure en pau i dignitat
La Confederació Càritas és testimoni diari, a través del nostre treball d’acompanyament tant en els països d’origen com en els llocs de trànsit i el seu destí final, de la dramàtica realitat humana d’unes persones migrants, amb nom i història pròpies, que abandonen els seus llars per raons diferents, però a les que mou un objectiu comú: viure en pau i amb dignitat, construir amb el treball de les seves mans un futur millor per a ells i les seves famílies, i aportar riquesa a la societat d’acollida, fent-la més plural , més diversa i més intercultural.

Solucionar la irregularitat sobrevinguda
Per això, cal articular una solució legal als problemes originats per la irregularitat sobrevinguda, que situa famílies migrants que fins ahir mateix tenien autorització de residència al límit de la vulnerabilitat i de l’exclusió.

És urgent reformar una norma que fa que una persona avui sigui resident i veïna de la nostra ciutat, demà es converteixi en una persona abocada a la irregularitat. Atès que la irregularitat sobrevinguda té el seu origen, majoritàriament, en la vinculació directa del permís de residència a la situació laboral del titular, creiem que, en un context com l’actual, l’exigència d’aquesta vinculació suposa trencar un procés d’integració ja en marxa , llançar a les persones a un procés d’exclusió i malgastar una inversió social que seria molt més útil ben situada.

Dotació pressupostària

Apel·lem, també, a les competències de les administracions regionals i municipals en temes d’acollida i integració. En aquest sentit, és difícil d’entendre que el Govern espanyol segueixi sense dotar pressupostàriament al Fons per a l’Acollida, Integració i Reforç Educatiu, que des de l’any 2008 continua sense cap tipus d’assignació econòmica.
Atès que les persones migrants viuen a les nostres ciutats, amb necessitats reals d’educació, sanitat, serveis socials o ocupació, resulta prioritari dotar les administracions públiques (autonòmiques i locals) dels necessaris recursos econòmics per afrontar els reptes que planteja la convivència en les nostres ciutats i barris, evitar situacions de vulnerabilitat o exclusió, i impulsar accions que aprofitin la diversitat cultural dels immigrants en la societat.

Frontera Sud
Així mateix, reafirmem el nostre compromís amb els últims entre les persones migrants, que són totes aquelles que estan veient vulnerats els seus drets humans en la Frontera Sud. El legítim control de la frontera no pot mai estar per sobre de les persones i el respecte a la seva dignitat, per la qual cosa, des de Càritas, reiterem la nostra petició perquè cessin les expulsions sumàries a la tanques de Ceuta i Melilla.

Com assenyala Francisco en el seu Missatge per a la Jornada Mundial de Migrant i el Refugiat d’aquest any, “és important mirar els emigrants no només en funció de la seva condició de regularitat o d’irregularitat, sinó sobretot com a persones que, tutelades en la seva dignitat , poden contribuir al benestar i al progrés de tots “.

“No es poden reduir les migracions -afegeix el Papa- a la seva dimensió política i normativa, a les implicacions econòmiques i a la mera presència de cultures diferents en el mateix territori. Aquests aspectes són complementaris a la defensa i la promoció de la persona humana, a la cultura de la trobada entre pobles i de la unitat, on l’Evangeli de la misericòrdia inspira i anima itineraris que renoven i transformen a tota la humanitat “.

Compartir
Fes un donatiu Fer-me soci
Gràcies a la vostra ajuda, podem estar al costat dels qui més ens necessiten
Quin tipus de donació t’agradaria fer?
Puntual
Quant voleu aportar?
Sóc...
Particular
Empresa
X