Jornada Mundial de la Pau

88 milions de persones a tot el món s’han vist obligades a abandonar casa seva a causa de la guerra des de començament d’any

Grupo de personas

Més de 88 milions de persones a tot el món s’han vist obligades aquest any a abandonar les seves llars a causa de la guerra. Des del 2008, els desplaçaments forçosos per culpa dels conflictes bèl·lics han augmentat un 64%. Tot i que la pau no és solament però sí prioritàriament absència de guerra i de violència, la celebració aquest dimecres del Dia Internacional de la Pau ve indubtablement carregada de conflictes que es recrueixen, es cronifiquen i es renomenen.

Segons l’Informe Global Peace Index 2022, l’Afganistan continua sent el país menys pacífic del món per cinquè any consecutiu, seguit del Iemen, Síria, Rússia i Sudan del Sud. Els cinc països amb més deteriorament de la pau aquest 2022 van ser Rússia, Ucraïna, Guinea, Burkina Faso i Haití.

Una de les línies de treball prioritàries de Càritas és la construcció de la pau, als països esmentats anteriorment, però també en altres conflictes i crisis perllongades. Gràcies a la Xarxa Internacional de Càritas, present a més de 160 països, i amb un arrelament profund, és possible desplegar la nostra acció en tres àmbits: prevenció de la violència, mediació en els conflictes i mitigació de l’impacte humanitari a les víctimes.

Durant els dos darrers anys, Càritas Espanyola ha aconseguit acompanyar gairebé un milió de persones a través de 15 projectes de construcció de pau a set països i amb un pressupost total de 1.254.712 euros.

“A Càritas entenem la pau no només com l’absència de guerra i de violència. També com la convivència de tots els àmbits de la vida: social, polític, econòmic i mediambiental. Des d’aquest enfocament responem al desafiament de construcció de la pau en diferents àmbits i realitats que aborden allò conjuntural i estructural”, explica Eva Cruz, directora de l’àrea de Cooperació Internacional de Càritas Espanyola.

Un dels països on Càritas Espanyola desenvolupa projectes de construcció de la pau és Colòmbia. A la regió de Chocó, un dels departaments més afectats pel conflicte armat intern, Càritas ha contribuït el darrer any a assegurar l’alimentació, l’accés a aigua i la higiene personal, l’atenció sanitària i el refugi temporal a 9.785 víctimes de la violència, així com a enfortir les seves capacitats d’autoprotecció davant dels actors armats.

En aquesta mateixa línia, Càritas ha atès el darrer any 1.017 famílies afectades pel conflicte a Síria a les governacions de Hama i Homs, a través d’ajudes econòmiques i distribució de kits d’higiene, a més d’afavorir l’accés a la educació a 700 nens/es desplaçats per causa de la guerra.

Integració dels desplaçats

A Ucraïna, fins ara, s’han distribuït 45.000 racions de menjars, 150.000 paquets de menjar, 290 persones han estat beneficiàries d’ajudes econòmiques, 45.000 persones han accedit a aigua potable, 120.000 persones n’han estat beneficiàries de kits d’higiene bàsica, i 151.000 famílies han rebut ajuda per equipar les seves llars i fins i tot començar a restaurar-les a llocs alliberats per l’exèrcit.

Per a aquest any escolar, tant les Càritas de les ciutats de l’oest d’Ucraïna com les dels països fronterers (Polònia, Moldàvia, Romania, Hongria, Eslovàquia) i altres afectats (Rep. Txeca i Bulgària), posaran en focus en la integració de refugiats i desplaçats a les comunitats d’acollida.

Càritas també recolza accions de mediació en conflictes: a la República Democràtica del Congo, Càritas acompanya i forma líders comunitaris i voluntaris parroquials perquè promoguin el diàleg a comunitats amb presència d’actors armats. Al darrer any, aquests líders han dut a terme 7 accions de mediació comunitària dirigides a parar o prevenir enfrontaments entre grups armats, cosa que ha lliurat a prop de 10.000 persones d’una situació de violència generalitzada a les seves comunitats.

Finalment, s’acompanya les comunitats a la fase immediatament posterior a la situació de violència generalitzada, mitjançant accions de pedagogia per a la pau, la finalitat és aprofundir en la reconciliació i evitar una reactivació del conflicte: a Sudan del Sud l’ajuda alimentària per a les poblacions que retornen als seus llocs de origen després de fugir-ne per la guerra civil, s’acompanya d’accions facilitadores de la implementació dels acords de pau a nivell local a cinc diòcesis; se n’han beneficiat unes 13.000 persones Càritas treballa per la pau també en temps aparentment pacífics, mitjançant la promoció de la transparència i el bon govern, a través de suport a missions d’observació electoral, sobretot a països africans com Mali i República Democràtica del Congo; o de l’enfortiment de les capacitats de la societat civil per a la vida democràtica a Colòmbia.

Tota aquesta tasca es realitza en contextos de violència, on la pròpia Càritas (el seu personal i les seves oficines en terreny) són també víctimes d’amenaces, fustigacions, robatoris, etc. El cas més recent el trobem a Haití, on els darrers dies, tres oficines de Càritas han estat saquejades a les Cayes, Gonnaives i Port de Paix. No s’han produït danys personals, però es van emportar equips d’oficina, mobles i sacs de menjar. Càritas Espanyola treballa directament amb Càritas Les Cayes a través de dos projectes de seguretat alimentària i de recuperació de mitjans de vida de les
famílies afectades pel terratrèmol del 2021.

Compartir
Fes un donatiu Fer-me soci
Gràcies a la vostra ajuda, podem estar al costat dels qui més ens necessiten
Quin tipus de donació t’agradaria fer?
Puntual
On vols destinar la teva aportació?
Acció social Càritas
Emergència franja Gaza
Quant voleu aportar?
Sóc...
Particular
Empresa
X