Treball decent, ara més que mai

Sota el lema «Ara més que mai: Treball Decent!», La iniciativa Església pel Treball Decent (ETD), llança un Manifest amb motiu del dia 1 de Maig en què alerta com l’impacte de la pandèmia està debilitant el dret al treball, i empobrint, precaritzant i descartant a milions de treballadores i treballadors, principalment dones i joves.

Treballador de la empresa d'Inserció Brins

Aquest deteriorament -adverteixen les entitats d’inspiració cristiana que impulsen a Espanya aquesta iniciativa (Càritas, Conferència Espanyola de Religiosos CONFER, Germanor Obrera d’Acció Catòlica HOAC, Justícia i Pau, Joventut Estudiant Catòlica JEC i Joventut Obrera Cristiana JOC) – provoca que “el dret a la feina estigui en risc, fet que suposa que el pacte social entre en crisi i, amb això, la pròpia democràcia “.

Canviar el sistema productiu per posar a les persones en el centre

Per l’ETD, aquesta profunda crisi posa en relleu la necessitat d’un canvi de sistema productiu, basat en treballs que aportin valor, subjectes a unes condicions laborals dignes, i on les persones estiguin en el centre. És urgent subratllar, en aquest sentit, la importància de la feina com a activitat humana que fa créixer la dignitat de cada persona i de les seves famílies, al temps que participen en la cura del conjunt de la societat i del planeta.

El Manifest denuncia la destrucció en l’últim any de milers de llocs de treball i que molts dels ERTO posats en marxa s’hagin resolt en acomiadaments. Així mateix, les ocupacions considerades essencials -moltes vegades exercides en condicions precàries, tant a nivell laboral com de protecció sanitària-, tampoc s’han vist reconegudes en una millora de les seves condicions. “I les mesures de protecció social dissenyades per pal·liar els efectes de la crisi -s’afirma- no han arribat a les persones que més ho necessiten, com tampoc ha passat amb el subsidi temporal previst per a les treballadores de la llar o l’ingrés mínim vital” .

Una altra de les conseqüències socials de la pandèmia és l’agreujament de les condicions de pobresa entre la població migrant en situació administrativa irregular, on la desocupació i l’economia informal són majoritàries, sense possibilitat d’accés a sistema de protecció.

Davant d’aquest panorama, l’ETD insta “ara més que mai a adoptar les mesures necessàries per aconseguir que el treball decent sigui una realitat accessible per a tothom, amb condicions que permetin mantenir una vida digna i una protecció social que arribi a totes les persones que ho necessiten “. En el Manifest es plantegen algunes mesures urgents per reconduir la situació, com són:

  • Redefinir la idea de la feina com a activitat humana i configurar noves polítiques que assegurin a cada persona treballadora “alguna manera d’aportar les seves capacitats i el seu esforç” a la construcció de el bé comú.
  • Potenciar el treball amb drets i segur en qualsevol relació laboral i per a tothom, sense distinció d’edat, sexe o procedència.
  • Garantir l’accés a mesures de protecció social per als que no puguin treballar o les seves condicions laborals no els permeten arribar “a final de mes”.
  • Aconseguir el reconeixement social i laboral de les ocupacions essencials per a la vida, amb unes condicions laborals dignes.
  • Promoure un diàleg amb tota la comunitat política, societat i institucions per configurar un nou contracte social basat en la centralitat de la persona, el treball decent i la cura de la planeta.
  • Impulsar la incorporació de la joventut al mercat laboral en una societat colpejada per una crisi sanitària social i econòmica, creant oportunitats reals d’accés a la feina digne.

Donades les limitacions actuals per dur a terme actes de carrer, l’ETD convida a celebrar en aquest Primer de Maig mitjançant gestos de pregària personal o comunitària, al costat d’una “mobilització dels balcons” per donar visibilitat a aquestes reivindicacions a les finestres dels nostres domicilis .

La mobilització en xarxes socials es durà a terme amb el hashtag:

# AhoraMásqueNuncaTrabajoDecente

 

Manifest 1 de maig

Compartir
Fes un donatiu Fer-me soci
Gràcies a la vostra ajuda, podem estar al costat dels qui més ens necessiten
Quin tipus de donació t’agradaria fer?
Puntual
On vols destinar la teva aportació?
Acció social Càritas
Emergència franja Gaza
Quant voleu aportar?
Sóc...
Particular
Empresa
X